Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Προβιοτικά - Πρεβιοτικά
Προβιοτικά - Πρεβιοτικά

 

Τι είναι και ποια τα οφέλη τους:

Αντικείμενο έρευνας έχουν αποτελέσει τα προβιοτικά –πρεβιοτικά λόγω της θετική τους συμβολής στην διατήρηση της υγείας και στην αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων.

Σήμερα είναι πλέον γνωστό, ότι η εντερική μικροχλωρίδα διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Διαταραχές στη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση διάφορων ασθενειών. 

Η συνύπαρξη ανάμεσα στην εντερική μικροχλωρίδα και τον ξενιστή, εξασφαλίζει αμοιβαία ωφέλεια. Όταν η ισορροπία αυτή διαταράσσεται από διάφορους παράγοντες όπως π.χ. η διατροφή, η χρήση αντιβιοτικών, το στρες και η ηλικία,  τότε παρατηρείται το φαινόμενο της ‘δυσβίωσης’ με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Εδώ δίνουν τη βοήθεια τα προβιοτικά-πρεβιοτικά.



Τι είναι τα προβιοτικά;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες προσφέρουν οφέλη στην υγεία του ανθρώπου.

Τα προβιοτικά, δηλαδή, είναι τα καλά βακτήρια. «Kαλά» μικρόβια υπάρχουν και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλα . 


Τι είναι  τα πρεβιοτικά;
Είναι τα άπεπτα συστατικά των τροφίμων, τα οποία διεγείρουν επιλεκτικά την ανάπτυξη και την δραστηριότητα ενός ή περισσοτέρων φιλικών βακτηρίων του εντέρου, επιδρώντας με αυτόν τον τρόπο θετικά στη υγεία του ανθρώπου.

Οι εν λόγω ουσίες ανευρίσκονται φυσιολογικά σε τροφές όπως είναι τα ραδίκια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, το κριθάρι, η σίκαλη, η σόγια και το λούπινο.

Τα προβιοτικά συχνά συνδυάζονται με τα πρεβιοτικά, δρουν συνεργικά  και συλλογικά ονομάζονται ‘συμβιωτικά’. Η παρουσία των πρεβιοτικών επιτρέπει στα προβιοτικά βακτήρια να επιβιώνουν και έτσι εξασφαλίζεται ή ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας.


Ποια είναι τα οφέλη;
  Φαίνεται να μειώνουν την διάρκεια διαρροϊκών επεισοδίων που προκαλούνται από τα αντιβιοτικά, να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά  την διάρροια των ταξιδιωτών και να θεραπεύουν την διάρροια στα παιδιά.
 Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου με την αντιφλεγμονώδη δράση τους και προστατεύουν τον εντερικό βλεννογόνο.
 Συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση της διαταραχής και στην πέψη του γάλακτος.
 Αυξάνουν την απορρόφηση των μετάλλων όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο.
 Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και μειώνουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων καθυστερώντας με αυτό τον τρόπο την εξέλιξη της νόσου.


Ταυτόχρονα έχουν γίνει μελέτες ως προς τις πιθανές ευεργετικές τους δράσεις στην πρόληψη ή τη θεραπεία μιας ποικιλίας προβλημάτων υγείας όπως:
 Οι αλλεργικές διαταραχές όπως π.χ. η ατοπική δερματίτιδα (γνωστή και ως έκζεμα) και η αλλεργική ρινίτιδα
 Η τερηδόνα, η περιοδοντική νόσος και άλλα προβλήματα της στοματικής υγείας
  Οι κολικοί στα βρέφη
 Οι νόσοι του ήπατος
 Η μείωση της χοληστερόλης
 Η παχυσαρκία
 Η πρόληψη του καρκίνου του εντέρου
 Το κοινό κρυολόγημα


Τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τον ρόλο των προβιοτικών και των πρεβιοτικών στην υγεία είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.

Μερικά από τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν στο μέλλον αφορούν στην ποσότητα, την αναλογία, το είδος, αλλά και τον συνδυασμό των προβιοτικών και πρεβιοτικών που απαιτούνται ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα οφέλη για την υγεία.

 

Κέντρο Διατροφολογίας και Κλινικής Διαιτολογίας
Diet Nutrition Center

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος: ΑΜΟΥΡΓΗ ΕΙΡΗΝΗ - Αργοστόλι Κεφαλονιάς
Τηλ.: 2671024093