Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Διατροφικές Συμβουλές 
Διατροφικές Συμβουλές 


Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουμε το καλοκαίρι

Τώρα το καλοκαίρι με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 9 μερίδες υγρών την ημέρα και οι άνδρες 13.Το 70-80% του νερού που πρέπει να πίνουμε προέρχεται από τα ποτά (νερό βρύσης, χυμοί, γάλα, σόδα, τσάι, καφές και αναψυκτικά), ενώ το 20-30% του προσλαμβανόμενου νερού πρέπει να προέρχεται από τρόφιμα πλούσια σε υγρασία όπως φρούτα και λαχανικά.

Η μειωμένη πρόσληψη υγρών και η εμφάνιση ήπιας αφυδάτωσης, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως δίψα, πονοκέφαλος, αδυναμία, και σε σοβαρότερες περιπτώσεις ξηροστομία, νωθρότητα, συμπτώματα ξηρότητας στο δέρμα.

 


 


Όταν τα παιδιά ζητάνε επίμονα γλυκό
Το βασικότερο βήμα είναι να έχετε εσείς ξεκάθαρα στο μυαλό σας τι είναι γλυκό και πιο συγκεκριμένα ποιο από τα σνακ του παιδιού θεωρείται γλυκό. Μπισκότα, μπάρες δημητριακών, οτιδήποτε περιέχει σοκολάτα, σπιτικό κέικ και άλλα πολλά θα πρέπει να υπάρχουν με μέτρο στη διατροφή του παιδιού.

Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να απαγορεύσετε τα γλυκά. Το αντίθετο μάλιστα, το κέρδος είναι να υπάρχουν γλυκά στη ζωή του παιδιού και να βρίσκετε το μέτρο και τις ισορροπίες.

Αποφύγετε την επιβράβευση με γλυκά
Ξεχάστε τα «θα σου πάρω σοκολάτα αν φας όλο του το φαγητό/αν κάτσεις ήσυχος στο γιατρό κ.ο.κ.»! Αυτή η μέθοδος αυξάνει την αξία των γλυκών και πετυχαίνει τα αντίθετα αποτελέσματα! 

 


 


Υπάρχουν τροφές  που καταπολεμούν τις κεφαλαλγίες;

Η λήψη περίπου 600mg μαγνησίου καθημερινά βρέθηκε να μειώνει σημαντικά τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια της ημικρανίας κατά 40%, μετά από 12 εβδομάδες.

Η βιταμίνη Β2 βρίσκεται κυρίως στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά πρωινού, τα αβγά, το κρέας, το ψάρι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τη μαγιά. Μελέτη έδειξε ότι η ημερήσια λήψη 400 mg βιταμίνης Β2 την ημέρα, για 3 μήνες, σε 49 πάσχοντες, μείωσε τη συχνότητα των επιθέσεων ημικρανίας κατά το ήμισυ στο 59% των συμμετεχόντων.

 


 


Τι σημαίνει “5 μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα”;

Γνωρίζετε ότι  πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών για να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Τι μετράει όμως σαν μία μερίδα φρούτου ή λαχανικού; Ο αριθμός 5 θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε 400g συνολικά από φρούτα και λαχανικά. Κάθε μία από τις 5 ημερήσιες μερίδες μπορεί να προέρχεται είτε από φρέσκα, αποξηραμένα ή κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά.

Μπορώ να τρώω όσα θέλω;
Καλό είναι να τηρούμε και εδώ το μέτρο, μιας και οι υπερβολικές ποσότητες από οποιοδήποτε τρόφιμο, τις οποίες ο οργανισμός δεν χρειάζεται, καταλήγουν να αποθηκεύονται ως λίπος.

 


 


Οφέλη στιγμιαίου καφέ

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα φυσικό αντιγηραντικό χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τη γήρανση των κυττάρων μας. Στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι μία μέση κούπα καφέ μπορεί να περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κακάο, το τσάι και άλλα παραδοσιακά αντιοξειδωτικά ροφήματα.

Επίσης η μέτρια κατανάλωση καφέ φαίνεται να σχετίζεται με την ενίσχυση του μεταβολισμού και μπορεί να αντικαταστήσει άλλου είδους ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά τα οποία συντελούν στην πρόσληψη περιττών θερμίδων και άρα μακροπρόθεσμα σε αύξηση σωματικού βάρους.

 


 


Τα καρύδια βελτιώνουν σημαντικά τις πνευματικές λειτουργίες

Τα ω3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα στα καρύδια, συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Επιπλέον, τα καρύδια έχει βρεθεί να έχουν κάποια θετική επίδραση στη διάθεση του ατόμου σε ότι αφορά τον ψυχισμό του. 

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καρύδια βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου. Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από καρδιοπάθειες-διαβήτη και καρκίνο, μας δίνουν ένα αίσθημα κορεσμού και μας βοηθάνε να διατηρούμε ένα υγιές βάρος εφόσον βέβαια τα τρώμε με μέτρο.

 


 


Πώς αντιμετωπίζεται η κατακράτηση υγρών

  Αποφυγή απλών υδατανθράκων όπως η ζάχαρη και το λευκό αλεύρι
  Αποφυγή κατανάλωσης αλατιού
  Συστήνεται να περιοριστεί η κατανάλωση του σε κάτω από 5 γραμμάρια ημερησίως, τα οποία αντιστοιχούν σε 1 κουταλάκι του γλυκού.
  Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο και μαγνήσιο
  Τροφές πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο είναι: μπανάνες, πορτοκάλι, μανταρίνι, πατάτες, γλυκοπατάτες, ροδάκινο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, χόρτα.
  Επαρκής πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας
  Φροντίζουμε να καταναλώσουμε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα νερό.
  Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοόλ

 


 


Αθλητική Διατροφή και Πρωτείνη σε χορτοφάγους

Στα πλαίσια της αθλητικής διατροφής, η πρωτεΐνη είναι το πιο επίφοβο θρεπτικό συστατικό για τους αθλητές που ακολουθούν μία vegetarian ή vegan δίαιτα. Είναι σημαντικό οι αθλητές που ακολουθούν τέτοιου είδους δίαιτες να επιλέγουν τρόφιμα υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς και διάφορους σπόρους σε συνδυασμό με δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης. Επίσης, συστήνεται να καταναλώνουν προϊόντα σόγιας και άλλα υποκατάστατα κρέατος που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

 


 


Προτιμήστε τα εποχικά προϊόντα

Όταν προτιμάτε φρούτα και λαχανικά εποχής, ευεργετείτε την υγεία σας με φρέσκες τροφές που δεν έχουν ταξιδέψει από μακριά για να φτάσουν σε εσάς και διατηρούν ακόμη τη διατροφική τους αξία. Συν του ότι αυτή η τακτική είναι και φιλική προς το περιβάλλον. Το παντζάρι, το λάχανο, τα καρότα, η μελιτζάνα, η κολοκύθα, τα μανιτάρια, τα αχλάδι, τα δαμάσκηνα είναι καλές τροφές για να προτιμήσετε αυτή την εποχή.

 


 


Υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν την μνήμη μας;

Με τη διατροφή μας μπορούμε να ενισχύσουμε ή να αποδυναμώσουμε τη μνήμη μας. Διατροφικές συνήθειες που είναι πλούσιες σε κορεσμένα και trans λιπαρά μπορεί να αποδυναμώσουν τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες και κατά επέκταση και τη μνήμη μας. Αντίθετα, καλά λιπαρά όπως τα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της γνωστικής μας λειτουργίας.

Για την ενίσχυση της γνωστικής μας λειτουργίας, επιπλέον χρήσιμες είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα φλαβονοειδή που κύριες πηγές τους είναι τα φρούτα και οι χυμοί τους.

 


 


Προβιοτικά για καλύτερη υγεία

Σύμφωνα με έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι τα προβιοτικά παρουσιάζουν πολλαπλές ευεργετικές δράσεις. Μπορούν για παράδειγμα να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγιούς πέψης και έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Έτσι, γίνεται κατανοητό πως  τα τρόφιμα που τα περιέχουν προβιοτικά αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Τέτοια τρόφιμα είναι το γιαούρτι, κεφίρ, γάλα με προβιοτικά, μαλακά τυριά, ψωμί με προζύμι, ελιές και ξινά τουρσιά.

 


 


Καλές πηγές βιταμίνης C για την άμυνα του οργανισμού μας.

Με το άκουσμα «βιταμίνη C» το μυαλό των περισσότερων από εμάς ανατρέχει συνειρμικά στα πορτοκάλια ή μια φρεσκοστιμμένη πορτοκαλάδα που θα μας δυναμώσει ή θα τονώσει το ανοσοποιητικό μας απέναντι στο κρυολόγημα.

Υπάρχει όμως ποικιλία τροφών που παρέχουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη στον οργανισμό, ώστε ο καθένας να επιλέγει αυτή που του είναι περισσότερο αρεστή. Τέτοιες είναι τα ακτινίδια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι φράουλες, παπάγια και μαϊντανός.  Φυσικά, η κατανάλωση περισσότερων από μιας πηγή της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι η πλέον ενδεδειγμένη στρατηγική για την επαρκή της πρόσληψη. 

 


 


Το τι τρώμε έχει αντίκτυπο στα δόντια μας;

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μεταξύ των τροφών που προστατεύουν την υγεία των δοντιών.

Πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε νερό, το οποίο εξουδετερώνει τα σάκχαρα που περιέχουν και ενισχύει τη παραγωγή σάλιου. Τα όξινα φρούτα και λαχανικά, όπως τα λεμόνια και οι ντομάτες, θα πρέπει να καταναλώνονται στο πλαίσιο ενός πλήρους γεύματος, ώστε να ελαχιστοποιείται η επίδραση των οξέων.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, όπως οι καραμέλες, τα μπισκότα, τα κέικ, τα πατατάκια, τα ξερά φρούτα και οι σοκολάτες θα πρέπει να αποφεύγονται.

Η ζάχαρη που περιέχουν μπορεί να προσκολληθεί στα δόντια, τρέφοντας τα βακτήρια του στόματος. Επίσης, η υγεία των δοντιών απειλείται από την κατανάλωση αναψυκτικών καθώς και του καφέ με την προσθήκη ζάχαρης.

 


 


Η απώλεια βάρους κατά την εφηβεία

Θα πρέπει να γίνεται με πολύ πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τους ενήλικες και να ελέγχεται παράλληλα και η ανάπτυξη (αύξηση ύψους). Η γρήγορη απώλεια κιλών δεν σημαίνει και απώλεια λίπους, αλλά απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας, που μειώνει τον βασικό μεταβολισμό του εφήβου.

Το βασικό πρώτο βήμα είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού πρωινού σε καθημερινή βάση.

Ο επόμενος στόχος είναι η κατανάλωση περισσότερων φρέσκων φρούτων και ωμών λαχανικών.

Τα ενδιάμεσα σνακ να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και όχι σε ζάχαρη και λιπαρά.

Τέλος, το βραδινό γεύμα παίζει και αυτό το ρόλο του, το οποίο θα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ. 

 


 


Γιατί μέλι και όχι ζάχαρη;

Για το μέλι δεν έχει γραφτεί τίποτα εναντίον. Αντίθετα η ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για πληθώρα παρενεργειών στον άνθρωπο. Το υψηλό επίπεδο χοληστερίνης, οι πονοκέφαλοι, η κούραση, η ερεθιστικότητα, η δυσκοιλιότητα αποδίδονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην κοινή ζάχαρη.

Η ζάχαρη αποτελείται αποκλειστικά από ζακχαρόζη.

Το μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να τα φτιάξει τεχνητά. Το μέλι έχει  ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό και τη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και προωθούν 
στην καλύτερη υγεία.

 


 

Πρωτεΐνες στο πρωινό γεύμα
Οι πρωτεΐνες είναι ένα συστατικό που προσφέρει  κορεσμό στο πρωινό γεύμα.

Πού θα βρεις εύκολα και γρήγορα τις πρωτεΐνες;
Το γάλα, το γιαούρτι και το αυγό είναι κάποιες εύκολες πηγές. Όμως, μπορείς να τις συνδυάσεις με δημητριακά ολικής άλεσης ή και ξηρούς καρπούς για να μπορέσεις να έχεις και πρωτεΐνες και φυτικές ίνες στο γεύμα σου. Έτσι έχεις διπλό κέρδος στο πρωινό σου!
 
 

Κέντρο Διατροφολογίας και Κλινικής Διαιτολογίας
Diet Nutrition Center

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος: ΑΜΟΥΡΓΗ ΕΙΡΗΝΗ - Αργοστόλι Κεφαλονιάς
Τηλ.: 2671024093