Προβιοτικά - Πρεβιοτικά
|
Τι είναι και ποια τα οφέλη τους: Αντικείμενο έρευνας έχουν αποτελέσει τα προβιοτικά –πρεβιοτικά λόγω της θετική τους συμβολής στην διατήρηση της υγείας και στην αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων. Σήμερα είναι πλέον γνωστό, ότι η εντερική μικροχλωρίδα διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Διαταραχές στη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση διάφορων ασθενειών. Η συνύπαρξη ανάμεσα στην εντερική μικροχλωρίδα και τον ξενιστή, εξασφαλίζει αμοιβαία ωφέλεια. Όταν η ισορροπία αυτή διαταράσσεται από διάφορους παράγοντες όπως π.χ. η διατροφή, η χρήση αντιβιοτικών, το στρες και η ηλικία, τότε παρατηρείται το φαινόμενο της ‘δυσβίωσης’ με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Εδώ δίνουν τη βοήθεια τα προβιοτικά-πρεβιοτικά.
Τα προβιοτικά, δηλαδή, είναι τα καλά βακτήρια. «Kαλά» μικρόβια υπάρχουν και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλα .
Οι εν λόγω ουσίες ανευρίσκονται φυσιολογικά σε τροφές όπως είναι τα ραδίκια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, το κριθάρι, η σίκαλη, η σόγια και το λούπινο. Τα προβιοτικά συχνά συνδυάζονται με τα πρεβιοτικά, δρουν συνεργικά και συλλογικά ονομάζονται ‘συμβιωτικά’. Η παρουσία των πρεβιοτικών επιτρέπει στα προβιοτικά βακτήρια να επιβιώνουν και έτσι εξασφαλίζεται ή ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας.
Μερικά από τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν στο μέλλον αφορούν στην ποσότητα, την αναλογία, το είδος, αλλά και τον συνδυασμό των προβιοτικών και πρεβιοτικών που απαιτούνται ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα οφέλη για την υγεία. |
|
Κέντρο Διατροφολογίας και Κλινικής Διαιτολογίας |